Προοδευτική Έκρηξη Τούμπας

Χάρτης Γηπέδων

ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΕ ΤΟ

Διαφήμιση

Translate the page

English French German Italian Spanish

Συνδεδεμένοι χρήστες

Έχουμε 43 επισκέπτες συνδεδεμένους
Κείμενο της Προοδευτικής Έκρηξης Τούμπας
Δευτέρα, 23 Ιούνιος 2014 18:46

keimeno-1

 

Για να διαβάσετε το κείμενο πατήστε "περισσότερα"...

 

Το κείμενο αυτό είναι μια προσπάθεια αυτοπροσδιορισμού και γνωριμίας με το εγχείρημα της προοδευτικής τούμπας και τις επιλογές που καθόρισαν και καθορίζουν τον χαρακτήρα της ΕΚΡΗΞΗΣ.

 

Ιστορικό
Η αφετηρία του εγχειρήματος χρονικά τοποθετείται τον μάη του 2008, από ανθρώπους με κοινές αφετηρίες κυρίως τους κατειλημμένους χώρους της πόλης και βάση τις συντροφικές μας σχέσεις. Ουσιαστικά όμως η έκρηξη γεννήθηκε στο μυαλό μας πολύ πριν το 2008, όταν αντιληφθήκαμε ότι το ποδόσφαιρο και ο αθλητισμός εν γένει όπως τον βιώναμε, δεν μας ικανοποιούσε πλέον. Την στιγμή που η κριτική μας ωρίμασε, η πράξη ήταν αυτονόητη: τέρμα τα 5ε για 5χ5 με τους φίλους – συντρόφους, τέρμα και το εισιτήριο στο γήπεδο. Θέλαμε κάτι πιο άμεσο, κάτι που το ονομάζουν αυτοοργάνωση.

 

 

Από την Έκρηξη στην Προοδευτική
Αρχική μας επιθυμία ήταν η δημιουργία νέας ομάδας, από το μηδέν, η έκρηξη θεσσαλονίκης. Τα χρώματα που επιλέχθηκαν ήταν το μαύρο και το μωβ. Τόσο το όνομα όσο και τα χρώματα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την εν γένει ταυτότητα της ομάδας: αντιφασιστική, αντιιεραρχική, αντισεξιστική. Γραφειοκρατικοί λόγοι, αλλά και η ανάγκη για δημιουργία τώρα, μας ανάγκασαν να αναζητήσουμε άλλη λύση: την οικειοποίηση της προοδευτικής τούμπας ως υπάρχουσας ανενεργής ομάδας. Με την αλλαγή των χρωμάτων και του σήματος της ομάδος δημιουργείται και το πρώτο σύνθημά μας: μέσα στα χαρτιά τους προοδευτική, μέσα στην καρδιά μας πάντα έκρηξη.

 

Από τον μάιο του 2008 και για ενάμιση χρόνο περίπου, όπου τον σεπτέμβρη του 2009 εμφανιζόμαστε για πρώτη φορά στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα της θεσσαλονίκης, ότι έγινε αποτελεί μια από τις πιο δημιουργικές στιγμές της ιστορίας μας και ταυτόχρονα την πιο ρομαντική. Ο ενθουσιασμός της αρχής, η απογοήτευση των δυσκολιών, ο δεκέμβρης, τα πλάνετ, τα παζάρια με τους "παλιούς" και τα παζάρια ανάμεσα στους καινούργιους για σήμα και χρώματα, το πρώτο φόρουμ. Όλα αυτά χωρίς τίποτα χειροπιαστό, παρά μόνο την αυτοδιάθεση μας. Τίποτα δεν ήταν δεδομένο, ούτε καν η ύπαρξη μας και αυτή η ύπαρξη μας είναι και η πρώτη μας μεγάλη νίκη.
Δυστυχώς όλα αυτά δεν μπορούμε να τα θυμόμαστε όλοι μαζί, λείπει ο Γιώργος.

 

 

Από την ποδοσφαιρική ομάδα στον αθλητικό όμιλο
Από τα πιο σημαντικά πράγματα που έγινε στην προοδευτική και την έκανε από ποδοσφαιρική ομάδα ξανά αθλητικό όμιλο, ήταν η είσοδος των αθλητών και αθλητριών του ping pong στην ομάδα και στην συνέλευση το 2012. Το εγχείρημα είχε ξεκινήσει 1½ χρόνο πριν στον κοινωνικό χώρο μικρόπολις, ο οποίος ακόμη αποτελεί την έδρα μας για τους αγώνες. Η έλευση αυτή βοήθησε την συνέλευση να ενισχύσει το πρόταγμα για αυτοοργανωμένο αθλητισμό και όχι μόνο για ποδόσφαιρο.

Κύριο κομμάτι της προοδευτικής είναι οι αθλητές και αθλήτριες της που γουστάρουν να αθλούνται αυτοοργανωμένα, αντιφασιστικά και αντικαπιταλιστικά, χωρίς σκέψεις αθέμιτου πρωταθλητισμού.

 

 

Οργάνωση… αυτοοργάνωση
Το θεμέλιο της συλλογικότητας, ο τρόπος λειτουργίας της. Με δεδομένο τον προσανατολισμό μας προς την αυτοδιάθεση και την αυτοοργάνωση, επιλέγουμε σε καθημερινή βάση όλα τα θέματα που απασχολούν την ομάδα να επιλύονται στην συνέλευση της, όπου εκεί συλλογικά, αντιιερχικά, συνδιαμορφώνουμε και αποφασίζουμε για την ομάδα μέσα και έξω από το γήπεδο. Οι αποφάσεις λαμβάνονται συλλογικά, ενώ οι δράσεις καθορίζονται βάσει της αυτοδιάθεσης και έξω από λογικές ανάθεσης. Σε περιπτώσεις που εκ των πραγμάτων αυτό δεν μπορεί να αποφευχθεί, επιχειρούμε να δρούμε κυκλικά. Το βασικό αποτέλεσμα των παραπάνω είναι να υφίσταται μια σταθερή βάση αξιών, η οποία καθορίζει το πλαίσιο λειτουργίας των μελών της ομάδας, και η κάλυψη των θεμάτων γίνεται με συνεργασία και ανεκτικότητα στις ιδιαιτερότητες του καθενός και καθεμιάς μας.


Η συνέλευση είναι ανοιχτή για όποιον/α θέλει και επιθυμεί με τον τρόπο του/της να συμβάλει στις αποφάσεις και στις δράσεις της προοδευτικής, σεβόμενος/η τις αρχές της ομάδας.

Αυτοδιαχειριζόμαστε τα οικονομικά της ομάδας, με κύρια έσοδα τις κάρτες μέλους, διάφορες εκδηλώσεις και τα αναμνηστικά της ομάδας. Παραμένουμε ομάδα αυτόνομη και αυτοδιοίκητη, μακριά από σπόνσορες, διαφημιστές και προέδρους. Στεκόμαστε απέναντι σε κάθε είδους διάκριση βάσει φυλής, φύλου, θρησκείας, κοινωνικής - οικονομικής κατάστασης. Η παρακαταθήκη της προοδευτικής είναι οι αξίες που διέπουν την συλλογική της οντότητα.


Αν οι αρνήσεις μας είναι ξεκάθαρες, οι καταφάσεις  από την άλλη μεριά είναι ίσως λιγότερο ευδιάκριτες, όπως συμβαίνει σε κάθε ετερόκλητη ομάδα ανθρώπων. Ωστόσο αποτελούνται και αποτελούν όλα τα στοιχεία εκείνα που καθημερινά μας ενώνουν, μας συναρπάζουν, και εν τέλει μας ωθούν μπροστά.

 

 

Πολλοί μιλάνε για AGAINST MODERN FOOTBALL
Είμαστε απέναντι στο σύγχρονο ποδόσφαιρο αλλά και στην αντίληψη για το παλαιότερο, καθώς αποτελούν προϊόν και ως εκ τούτου αντικείμενο καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και πάντα βρωμούσαν σκοπιμότητα, συμφέρον, δολοπλοκία. Απέναντι στην αντίληψη ότι οι όσοι βρίσκονται στο γήπεδο είναι σιωπηλοί καταναλωτές, άοσμοι και άχρωμοι χειροκροτητές και προπαντός πολιτικά ουδέτεροι, χωρίς λόγο και έκφραση μέσα σε γήπεδα που συνεχώς γεμίζουν με αστυνομία και κάμερες, με ηλεκτρονικά εισιτήρια και απαγορεύσεις κάθε είδους. Ενάντια στη σύγχρονη επιταγή που θέλει τους οπαδούς στρατιώτες, φανατισμένους με επίπλαστο μίσος μεταξύ τους, υπερασπιστές των οικονομικών συμφερόντων των προέδρων.

 

 

Ανοιχτές κοινές κερκίδες, ανοιχτά μυαλά
Η κερκίδα για εμάς είναι ο καθρέπτης του εγχειρήματος, ο τόπος που εκφράζεται η προοδευτική, εμείς οι ίδιοι. Σε αντίθεση με την επικρατούσα λογική, η κερκίδα μας δεν αποτελεί μόνο τον 12ο παίκτη της ομάδας, εξάλλου στην έκρηξη οι παίκτες είναι οπαδοί και οι οπαδοί παίκτες. Αντιλαμβανόμαστε το γήπεδο ως ανοικτό δημόσιο χώρο και ως πεδίο κοινωνικής και πολιτικής έκφρασης. Με τα συνθήματα και τα πανό μας να έχουν έντονο κοινωνικό και πολιτικό χαρακτήρα, δημιουργούμε μια ακόμα ρωγμή στον τοίχο που προσπαθούν να ορθώσουν για να αποκλείσουν το ποδοσφαιρικό γήπεδο από την κοινωνία.


Ενάντια στην λογική του εισιτηρίου, της προκαθορισμένης θέσης, της δήθεν ευπρέπειας και καθωσπρεπισμού, η κερκίδα της προοδευτικής αποτελεί την αρχή και το τέλος της ομάδας, αλλά και την πιο δυναμική προέκταση του εγχειρήματος. Πρόταγμα μας είναι η κατάργηση κάθε ρόλου και διαχωρισμού στον αθλητισμό, αναπόφευκτα και του οπαδού όπως προωθείται. Στην έκρηξη επιδιώκουμε την ενεργοποίηση του ατόμου, όχι ως παίκτη ή οπαδού μόνο, αλλά ως συμμετέχον μεταξύ άλλων και σε ένα αυτοοργανωμένο αθλητικό εγχείρημα χωρίς να αναλώνεται σε αυτό. Η προοδευτική δεν είναι αυτοσκοπός.

 

 

Στέκι
Αρχικά συνεχίστηκε η στέγαση της ομάδας στα ενοικιασμένα γραφεία της προϋφιστάμενης μορφής της, κάτι που συνεχίστηκε και ένα χρόνο αργότερα με την μεταστέγαση σε άλλο χώρο. Τον ιούλιο του 2012, η συνέλευση αποφάσισε να στηρίξει και να συμμετάσχει στο “κοινωνικό κέντρο αγώνα” που στεγάζεται σε κατειλημμένο κτήριο, από το φθινόπωρο του 2011, από την “ανοιχτή συνέλευση αγώνα κατοίκων τούμπας”. Στο στέκι, πέρα από τις συνελεύσεις, πραγματοποιούνται και καφενεία, προβολές ταινιών, συναυλίες και συντροφική κουζίνα μετά τα παιχνίδια.

 

Εν κατακλείδι
Η συλλογικότητα της προοδευτικής ως μέσο πραγμάτωσης των επιθυμιών των μελών  της, δεν περιορίζει το πεδίο δράσης της. Όντας ρευστή, επεκτείνει την παρουσία της και σε άλλα αθλήματα πέραν του ποδοσφαίρου, διαδικασία η οποία ενισχύει τους δεσμούς μας με ανθρώπους που εντάσσουν και νοούν τον αγώνα τους στα πλαίσια μιας ευρύτερης προσπάθειας για την προώθηση της αυτονομίας και της αυτοοργάνωσης σε κάθε έκφανση του κοινωνικού βίου.
Με την προσθήκη του ping pong στην ομάδα, νέα άτομα με το πάθος για αυτό το άθλημα αγκαλιάζουν και αγκαλιάζονται από το εγχείρημα και το πλαισιώνουν.
Η ομάδα είναι ανοικτή και διαθέσιμη να επεκτείνει περαιτέρω τις δραστηριότητες της, με άλλα αθλήματα και δράσεις.


Η μεγαλύτερη ανταμοιβή της έκρηξης και του εγχειρήματος είναι η ύπαρξη δύο ακόμα ομάδων, της liberta, στον βόλο και της αυτόνομης π.ο. στην πάτρα, οι οποίες με κοινά χαρακτηριστικά, παίρνουν την σκυτάλη από την προοδευτική και την πάνε παραπέρα.
Στα πλαίσια της συνδιαμόρφωσης μεταξύ μας, αλλά και για να γίνουν γνωστά τα εγχειρήματα και οι απόψεις μας για το ποδόσφαιρο και την αυτοοργάνωση γενικότερα, κατά καιρούς πραγματοποιούνται αυτοοργανωμένα τουρνουά ποδοσφαίρου, σε διάφορα σημεία της χώρας, με την συμμετοχή και αντιφασιστών συντρόφων.

 

Μαζί, εμείς που αποτελούμε την έκρηξη, παίρνουμε τη ζωή μας στα χέρια μας και προχωράμε.

 

10,100, 1000άδες αυτοοργανωμένες ομάδες!

 

Η συνέλευση της ομάδας πραγματοποιείται στο “κοινωνικό κέντρο αγώνα” -σινιόσογλου 22 κάτω τούμπα


http://www.proodeutikitoumpas.gr

 
  

Επόμενη Συνέλευση

Συνέλευση Προοδευτικής

ΔΕΥΤΕΡΑ 15 Νοεμβρίου 2020 , 20:00

Στέκι Προοδευτικής

Σινιόσογλου 22 , Κάτω Τούμπα

Επόμενος Αγώνας Ποδοσφαίρου

Επόμενος Αγώνας Μπάσκετ

Βαθμολογία Ποδοσφαίρου 21/22

Β ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ - 5ος ΟΜΙΛΟΣ
  Εντός  ΌλαΕκτός
  P
ΠΥΡΣΟΣ16
ΑΕΕ ΤΟΥΜΠΑΣ16
Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ15
ΠΑΠΑΦΗΣ14
5 ΕΚΡΗΞΗ11
ΙΤΑΛΙΚΗ ΑΚΑΔ9
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΕΠΑΜΕΙ8
ΠΕΡΑ7
ΑΕ ΜΑΡΤΙΟΥ0
  P
ΠΥΡΣΟΣ37
Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ31
ΑΕΕ ΤΟΥΜΠΑΣ27
ΠΑΠΑΦΗΣ24
5 ΕΚΡΗΞΗ18
ΙΤΑΛΙΚΗ ΑΚΑΔ16
ΠΕΡΑ13
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΕΠΑΜΕΙ13
ΑΕ ΜΑΡΤΙΟΥ1
  P
ΠΥΡΣΟΣ21
Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ16
ΑΕΕ ΤΟΥΜΠΑΣ11
ΠΑΠΑΦΗΣ10
ΙΤΑΛΙΚΗ ΑΚΑΔ7
6 ΕΚΡΗΞΗ7
ΠΕΡΑ6
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΕΠΑΜΕΙ5
ΑΕ ΜΑΡΤΙΟΥ1

Βαθμολογία Μπάσκετ 21/22

Β ΜΠΑΣΚΕΤ - 2ος ΟΜΙΛΟΣ
  Εντός  ΌλαΕκτός
  P
ΒΕΡΓΙΝΑ17
ΑΣΤΕΡΑΣ ΠΛΑΓΙΑΡΙΟΥ17
ΠΑΝΟΡΑΜΑ Α.Σ.17
ΜΑΡΑΘΩΝ Α.Μ.Σ.15
ΠΑΝΟΡΑΜΑ Α.Κ.14
ΝΕΑΣ ΚΡΗΝΗΣ Α.Ε.14
ΘΕΡΜΑΙΚΟΣ ΘΕΡΜΗΣ13
8 ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΤΟΥΜΠΑΣ12
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥ12
10 ΜΑΛΑΚΟΠΗΣ ΠΥΛΑΙΑΣ Α.Ο.11
11 ΓΑΛΑΞΙΑΣ Α.Μ.Ο. 11
12 ΑΕΤΟΣ Μ.Α.Σ.10
13 ΝΕΑΠΟΛΗΣ Α.Κ.Π.Κ.10
  P
ΒΕΡΓΙΝΑ33
ΘΕΡΜΑΙΚΟΣ ΘΕΡΜΗΣ31
ΠΑΝΟΡΑΜΑ Α.Σ.30
ΑΣΤΕΡΑΣ ΠΛΑΓΙΑΡΙΟΥ30
ΠΑΝΟΡΑΜΑ Α.Κ.28
ΝΕΑΣ ΚΡΗΝΗΣ Α.Ε.27
ΜΑΡΑΘΩΝ Α.Μ.Σ.25
ΝΕΑΠΟΛΗΣ Α.Κ.Π.Κ.23
9 ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΤΟΥΜΠΑΣ22
10 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥ22
11 ΜΑΛΑΚΟΠΗΣ ΠΥΛΑΙΑΣ Α.Ο.22
12 ΑΕΤΟΣ Μ.Α.Σ.22
13 ΓΑΛΑΞΙΑΣ Α.Μ.Ο. 21
  P
ΘΕΡΜΑΙΚΟΣ ΘΕΡΜΗΣ18
ΒΕΡΓΙΝΑ16
ΠΑΝΟΡΑΜΑ Α.Κ.14
ΠΑΝΟΡΑΜΑ Α.Σ.13
ΑΣΤΕΡΑΣ ΠΛΑΓΙΑΡΙΟΥ13
ΝΕΑΣ ΚΡΗΝΗΣ Α.Ε.13
ΝΕΑΠΟΛΗΣ Α.Κ.Π.Κ.13
ΑΕΤΟΣ Μ.Α.Σ.12
ΜΑΛΑΚΟΠΗΣ ΠΥΛΑΙΑΣ Α.Ο.11
10 ΜΑΡΑΘΩΝ Α.Μ.Σ.10
11 ΓΑΛΑΞΙΑΣ Α.Μ.Ο. 10
12 ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΤΟΥΜΠΑΣ10
13 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥ10

Βαθμολογία Βόλλευ 21/22

Β' Τοπική - Όμιλος Ανατολής

Β
1 ΝΓΣ ΗΡΑΚΛΗΣ
18
2

ΕΘΝΙΚΟΣ ΠΥΛΑΙΑΣ

12
3 ΠΟ ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ 12
4 ΑΟ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ 9
5 ΑΕΝ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ 6
6 ΑΕ ΠΥΛΑΙΑΣ
6
7 ΕΚΡΗΞΗ 0